top of page

LITURGISCHE STOLA'S

In januari 2018 benaderde dominee J. Meijer made by Josje om zes nieuwe liturgische stola’s voor hem te ontwerpen.

Made by Josje heeft de stola’s ontworpen op basis van de symboliek behorende bij de specifieke kleur:

  • Wit voor Pasen - onschuld, stilte en eenvoud

  • Rood voor Pinksteren, bruiloften en dopen - leven, vitaliteit en passie

  • Groen voor Zondagen voorjaar tot herfst - leven, genezing, balans en vruchtbaarheid

  • Paars voor Adventzondagen Kerst en Pasen - waarheid, zelfreflectie en inkeer

  • Roze voor 3e Adventszondag - kleine doorbraak en ontstaan van licht

  • Wit voor Kerst - onschuld, vrede en feest

Elke stola is gemaakt van verschillende soorten zijde met elk een eigen structuur en is met de hand op kleur geverfd. Op de stola’s staan geborduurde teksten en andere details, die passen bij de symboliek van de kleur.

Stolas-website.jpg

Unieke hedendaagse stola's met

symbolische elementen en liturgische teksten

LITURGISCHE STOLA - WIT

De witte Paasstola staat voor onschuld, puurheid, vrede, feest en reinheid. De stola heeft het element water gekregen. Op de stola staan twee lotussen geborduurd. Tijdens de bloei sluit de lotus ’s avonds, om zich ’s ochtends vroeg weer te openen. Hierdoor staat de bloem voor de eeuwige vernieuwing van het leven, nieuwe kansen of een nieuw begin. De lotus is de bloem van het licht. Omdat zij tot bloei komt door de zon en het water, symboliseert zij geest en materie, vuur en water, de oorsprong van alles wat is.

 

In de watergolven onder de lotussen staat het gedicht van Marijke de Bruijne in goudkleurig draad geborduurd. De transparante glazen druppels symboliseren de zuiverheid van water. Onderaan de zomen zijn de “triquetra” en “alpha & omega” grafisch weergegeven. Op de achterzijde staat een Pelikaan als symbool voor zelfopoffering. Ze pikt haar borst kapot om zo haar kinderen te kunnen voeden met haar bloed ten tijde van voedselschaarste.

 

LITURGISCHE STOLA - ROOD

De rode stola staat voor vitaliteit, energie, passie, kracht, feestelijkheid, zegeningen en flamboyant. De stola heeft het element vuur gekregen. Hierop zijn twee maal zeven passiebloemen geborduurd met bloembladen met tongen van vuur. De “triquetra” en “alpha & omega” zijn grafisch weergegeven. Op de achterzijde staat de feniks, die iedere keer opnieuw uit zijn as herrijst. Op de stola is de passiebloem rank geborduurd met de tekst van Jaap Zijlstra.

 

LITURGISCHE STOLA - GROEN

De groene stola staat voor balans, vruchtbaarheid, vernieuwing, genezing, vertrouwen, het leven en gezondheid. De groene stola heeft het element aarde gekregen. De stola begint aan de onderzijde waar vanuit korenschoven, honderd blaadjes van klaver (geluk), ginkgo (eeuwigheid), olijf (gerechtigheid en vrede), hedera (eeuwig leven en vriendschap), vijg (overvloed en ontwaken), wilde wingerd (Christus) en eikenblad (onvergankelijkheid en onsterfelijkheid) van voorjaar groen naar herfsttinten omhoog slingeren en via de rug weer naar beneden dwarrelen; de ‘cirkel van het leven’.

 

In de korenschoven (Christelijk symbool des levens) staat de tekst van John Macleod in het nederlands vertaald door Sytze de Vries. Naast de korenschoven zijn Lelietjes-der-Dalen het symbool van Christus, brenger van heil en de kikkervisjes symbool voor ontstaan van nieuw leven geborduurd.

 

LITURGISCHE STOLA - PAARS

De paarse stola staat voor zelfreflectie, visie, waarheid en wijsheid. De zeven irissen symboliseren wijsheid, hoop en vertrouwen en staan symbool voor de boog tussen hemel en aarde. De "alpha & omega" zijn onderaan de zomen in lijnen weergegeven en op de achterzijde is de "triquetra" grafisch weergegeven. Langs de binnenrand staat de Spaanse tekst van de gemeenschap Taizé in lila geborduurd.