5 bijzondere lithurgische stola’s

In januari 2018 vroeg dominee J. Meijer mij om 5 nieuwe stola’s voor hem te ontwerpen: een witte, een rode, een groene, een paarse en een roze stola.
Een zeer bijzondere uitdaging, gezien mijn niet religieuze achtergrond. Op basis van de steekwoorden die horen bij de specifieke kleur (witte stola staat bijv voor reinheid, zuiver etc) heb ik 5 stola’s ontworpen waarvan inmiddels de 1e drie klaar zijn. Elke stola is gemaakt van diverse soorten zijde en met de hand op kleur geverfd. Elke soort zijde heeft een andere structuur.

De witte stola:
De witte stola wordt gedragen tijdens de Hoogmis, met Pasen en Kerst dus. De witte stola staat voor onschuld, puurheid, vrede, eenvoud, feest en stilte. Ik heb voor de witte stola voor het element WATER gekozen.
Op de stola staan 2 lotussen geborduurd. Tijdens de bloei sluit de lotus ’s avonds om zich ’s ochtends vroeg weer te openen. Hierdoor staat de bloem voor de eeuwige vernieuwing van het leven, nieuwe kansen of een nieuw begin. De lotus is de bloem van het licht. Omdat zij tot bloei komt door de zon en het water, symboliseert zij geest en materie, vuur en water, de oorsprong van alles wat is.
In de watergolfjes onder de lotussen staat de tekst ” Licht, licht, alles wordt licht, niets dan licht, overal licht. Alles is licht geworden.”
De transparante glazen druppels symboliseren de zuiverheid van water.
Onderaan de zomen zijn de “triquatra” en “alpha & omega” grafisch weergegeven
Op de achterkant zijn veren als korenschoven samengebonden.

 

De rode stola:
De rode stola wordt gedragen tijdens Pinksteren en bij doopfeesten en huwelijken. De rode stola staat voor vitaliteit, energie, passie, kracht, feestelijkheid, zegeningen, flamboyant . Ik heb voor de rode stola voor het element VUUR gekozen.
Op de stola staan ranken geborduurd met de tekst “Vuurvogel van de vloed, duif boven de Jordaan, versterk in ons de gloed, wakker het vuurfeest aan!”, hier overheen zijn 2-maal zeven passiebloemen geborduurd met bloembladen met tongen van vuur.
Ook hier zijn de “triquatra” en “alpha & omega” grafisch weergegeven.

De groene stola:
De groene stola wordt gedragen tijdens de ‘overige’ dagen, grofweg van lente tot herfst. De groen stola staat voor balans, vruchtbaarheid, vernieuwing, genezing, vertrouwen, het leven, gezondheid . Ik heb voor de rode stola voor het element AARDE gekozen.
De stola begint aan de onderzijde waar vanuit korenschoven 100 blaadjes van klaver, gingko, olijf, hedra, hazelaar, vijg, wilde wingerd en eikenblad van voorjaar groen naar herfsttinten omhoog slingeren en via de rug weer naar beneden dwarrelen, de ‘cirkle van het leven’.
In de korenschoven staat de tekst “Groen ontluikt de aarde uit een slapend graan, nu de zon de zaden roept om op te staan. Liefde staat op, wordt wakker uit de dood. Liefde draagt als koren, halmen, vol en groot. Liefde staat te wuiven als het groene graan.”
Naast de korenschoven zijn Lelietjes-der-Dalen geborduurd, symbool van Christus, brenger van heil.