Toedek

Toedek: afscheid nemen met aandacht.

Hoewel het moment van het sluiten van de kist onvermijdelijk is, hebben we ervaren dat het ook een mooi en waardevol ritueel kan zijn. ‘Kun je de werkelijkheid verzachten?’ vroegen we ons wel eens af. In gesprekken die Josje Esseveld en Ellen Klasens voerden over ‘dood’ gewone zaken kwamen ze op het idee om een Toedek te maken. De tekst zegt het eigenlijk al, iemand toedekken in het allerlaatste moment, een laatste verzorgende liefdevolle handeling.

Josje Esseveld, een vindingrijke textiele  vormgever met oog voor detail die haar sporen inmiddels verdiend heeft en Ellen Klasens, kunstenaar, creatieve duizend poot en ritueel begeleider en verwerkingscoach, door hun verschillende achtergronden vormen ze een uniek team. Twee bezielde vrouwen die elkaar op een originele manier aanvullen. Symboliek, kleur en vorm speelt bij beide een belangrijke rol. De stofkeuze vormt een belangrijk onderdeel van wat ze willen uitdragen.

De Toedek bestaat uit een voor- en achterzijde, die op diverse manieren voor een rituele handelingen gebruikt kunnen worden. Elke Toedek heeft bevestigingslinten die gestrikt kunnen worden.

De Toedek is niet uitsluitend bedoeld voor t sluiten van de kist, maar kan ook in de 5 opbaringsdagen meegenomen worden in t ritueel van het afscheid, afscheid nemen met aandacht.