top of page

OVERIGE CREATIES EN ONTWERPEN

Naast kostuums en maatkleding ontwerpt, maakt en/of creëert made by Josje ook andere unieke items.

 

Ontwerpen en creaties die zij gemaakt heeft zijn;

  • Decordoek Museum Huize Keizer

  • Toedek voor begrafenissen en crematies

  • Vaandels voor (sport) verenigingen

  • Regimentsvaandels

Overige-ontwerpen-web.jpg

DECORDOEK - MUSEUM HUIZE KEIZER

Een decordoek passend bij het boombladeren tapijt en boom voor de toneelzolder in museum Huize Keizer was de opdracht van verhalenverteller Wim Wolbrink. Twee 5,5 meter lange doeken van wit zijde-viscose fluweel zijn hiervoor in geel-groene tinten met de hand beschilderd. De twee doeken zijn vervolgens  brandwerend behandeld en verwerkt tot paneelgordijnen.

 

TOEDEK - AFSCHEID NEMEN MET AANDACHT

“Hoewel het moment van het sluiten van de kist onvermijdelijk is, hebben we ervaren dat het ook een mooi en waardevol ritueel kan zijn. ‘Kun je de werkelijkheid verzachten?’ vroegen we ons wel eens af. In gesprekken die Josje Esseveld en Ellen Klasens voerden over ‘dood’ gewone zaken kwamen ze op het idee om een Toedek te maken. De tekst zegt het eigenlijk al, iemand toedekken in het allerlaatste moment, een laatste verzorgende liefdevolle handeling.

 

Josje Esseveld, een vindingrijke textiele vormgever met oog voor detail die haar sporen inmiddels verdiend heeft en Ellen Klasens, kunstenaar, creatieve duizendpoot en ritueel begeleider en verwerkingscoach, door hun verschillende achtergronden vormen ze een uniek team. Twee bezielde vrouwen die elkaar op een originele manier aanvullen. Symboliek, kleur en vorm speelt bij beide een belangrijke rol. De stofkeuze vormt een belangrijk onderdeel van wat ze willen uitdragen.

 

De Toedek bestaat uit een voor- en achterzijde, die op diverse manieren voor een rituele handelingen gebruikt kunnen worden. Elke Toedek heeft bevestigingslinten die gestrikt kunnen worden. De Toedek is niet uitsluitend bedoeld voor het sluiten van de kist, maar kan ook in de 5 opbaringsdagen meegenomen worden in het ritueel van het afscheid, afscheid nemen met aandacht.”

 

strik-web.jpg
Toedek-web.jpg

DORSET REGIMENTSVAANDEL

In 2015 werd 70 jaar vrijheid gevierd. In Borne gebeurde dat in de periode van 4 april tot en met 5 mei. Het 4e Dorset regiment ontzette de regio Twente, waaronder ook Borne op 3 april 1945.  Zoals alle eenheden had ook dit regiment een eigen vaandel.

Om de bevrijders, gevallenen en soldaten van Borne te eren was er door de Stichting 3 Kearls en gemeente Borne opdracht aan Josje gegeven een replica van het regimentsvaandel te maken. Deze replica is een exacte kopie van het opgelegde vaandel. Het Dorset regiment is in 1954 opgeheven en opgegaan in andere (Engelse) defensie onderdelen.

Op 3 april en 5 mei en alle daarna komende herdenkingen zal het Dorset-regimentsvaandel naast de Nederlandse drie-kleur voor het Gemeentehuis in top gehesen worden. Daarnaast hangt de vlag bij het herdenkingsmonument voor Restaurant Dorset te Borne, bij het ‘Witte huis’ te Borne welke het onderkomen was voor het regiment in WOII en aan de oude kerk in Borne.

“Opdat wij nimmer zullen vergeten aan wie wij onze vrijheid hebben te danken”.

 

De regimentsvaandels zijn tweezijdig vervaardigd van 100% dupionzijde.

 

Fotografie: Gijs de Jong

bottom of page